UK Areenan tarina

Tutustu areenan historiaan tällä sivulla!

UK Areenan tarina

Idea yksityisen harjoitusjäähallin rakentamisesta Lappeenrantaan syntyi jääaikapulan seurauksena. Lappeenrantalaiset jääurheilun harrastajat ovat vuosien saatossa tottuneet siihen, että jääaikaa on huonosti saatavilla, eikä parhaita ilta-aikoja riitä läheskään kaikille tarvitseville.

Saimaan Pallo ry perusti syksyllä 2007 jäähallityöryhmän, joka alkoi viedä eteenpäin ajatusta yksityisestä harjoitushallista. Alkuvuodesta 2008 perustettiin Lappeenrannan Harrastus- ja nuorisojäähalli Oy, joka käynnisti helmikuussa 2008 kaavamuutoksen Kisapuiston alueelle, jotta kaksikaukaloinen harjoitusjäähalli voitaisiin rakentaa. Kaavamuutos vahvistettiin Lappeenrannan kaupunginvaltuustossa 12.1.2009. Jäähallin rakennustyö tilattiin YIT:ltä ja rakentaminen aloitettiin joulukuun 2009 lopulla. Hallin avajaisia vietettiin lokakuun 2010 alussa.

HARJOITUSTILAT TODELLISEEN TARPEESEEN

Lappeenrannan kaupungin asukasluku on noin 70 000 ja koko seutukunta mukaan lukien alueen asukasmäärä on noin 137 000. Lappeenrannan ja lähikuntien asukasmäärää on ennen vuotta 2010 palvellut kaksi jäähallia: Kisapuiston kilpahalli sekä vanha harjoitushalli.

Lappeenrannan molemmat vanhat jäähallit ovat hallikauden aikana avoinna päivittäin klo 7.00–23.00 ja käyttöaste on ollut käytännössä 100 %. Suuri osa käyttäjistä on tästä huolimatta jäänyt ilman jääaikaa halleista. Pelkästään SaiPa ry:n juniorijoukkueiden jääntarve Lappeenrannassa on yhden lisäjään verran. Jääkiekko käyttääkin hallien jääajasta noin 50-60 %. Muu osa käytöstä on taitoluistelua, kaukalopalloa sekä koulujen ja työpaikkojen käyttöä.

Kaupungin vanha harjoitusjäähalli on tiloiltaan vanhentunut ja kaivannut saneerausta. Kisapuiston molempien jäähallien käyttöaika on ollut varsin lyhyt, eivätkä hallit ole mahdollistaneet tehokasta jääharjoittelua kesäaikaan. Lappeenrannan Harrastus- ja nuorisojäähalli Oy vastaa tähän tarpeeseen. Alueen jääurheiluseuroilta tullut palaute onkin ollut positiivista ja uudelle harjoitushallille on Lappeenrannassa ollut todellinen tarve.

HALLIN RAHOITUS

Halliyhtiössä on Saimaan Pallo ry:n lisäksi mukana samansuuruisilla panostuksilla 10 yksityistä sijoittajaa, jotka haluavat tukea paikallista jääurheilua. Hallin päärahoittaja on Handelsbanken. Jääkiekkosäätiö on ollut tukemassa hanketta 10 000 eurolla. Jääkiekkosäätiön tarkoituksena on jääkiekkoilun edistäminen ja kehittäminen Suomessa.

Jäähalliyhtiö sai noin 500 000 euroa oman pääoman ehtoista rahoitusta ja Opetusministeriö myönsi keväällä 2009 halliyhtiölle 600 000 euroa avustusta liikuntapaikkarakentamiseen. Rakennuskustannukset maksetaan suurimmaksi osaksi pankkilainalla, joka pystytään suunnitellulla liikevaihdolla maksamaan 15 vuoden takaisinmaksuajalla rahoittajille.